Forebyggelse og bekæmpelse af muk på heste – den våde årstids onde ånd. 

Danmark svømmer i vand, så denne vinter og det kommende forår vil gå over i historien som noget af det vådeste. Alle våde tider giver flere tilfælde med muk på vores hestes ben, når de er ude på fold, men problemet er flere steder værre i år. Derfor giver vi dig denne guide til at forebygge og bekæmpe muk.

Først – hvad er muk?

Muk er en infektion nederst på benene, hyppigst i koden, som er forårsaget af bakterier, svampe eller mider. Det fremtræder typisk som små skorper.

 

Er nogle heste mere disponeret end andre?

Heste med hvide ben er mere udsatte end andre heste. Heste, der står på meget våde eller mudrede folde, er mere udsatte. Endvidere kan dårligt strøede bokse øge hestens sandsynlighed for at få muk. Dette ses af og til i halmbokse.

 

Tips til behandling af muk

Fugt er det værste for din hest og vi anbefaler, at kommer den ind fra fold med våde og mudrede koder eller ben, så lad den tørre og lad mudderet tørre og falde af. Fjern forsigtigt og blidt mudderet og de tørrede skorper.

Smør hesten med noget antibakteriel creme, der lægger en god fugtbarriere, for eksempel Effol Skin Balm – også kaldet Haut Repair.

Forebyggelse er det bedste!

Der er forskellige holdninger til at man bør vaske mukramte ben med desinficerende shampoos. Vi holder os til at vand i dette tilfælde gør det værre, og at hestenes ben bør holdes tørre og at forebyggelse vil være det allerbedste. Smør hestens rene koder ind i Effols Skin Balm inden den lukkes på fold, så er den meget bedre hjulpet.

 

Anbefaling: Brug Effol Skin Balm til forebyggelse af muk

En af Effols bedste våben mod muk hos heste er Skin Balm – også kaldet Haut Repair. Den er effektiv til sårheling og hudreparation af alle hudtyper samt eksempelvis rifter ved dragterne mm. Det er en antiseptisk, dermatologisk testet plejecreme, som danner en beskyttende film mod vira, bakterier og parasitter. Førsteklasses vitaminer fremmer sårhelingen, hvor zinkoxid danner en fugtregulerende beskyttelse. Fås i både 30 ml og 150 ml.